Açı Eğitim kurumları olarak 2020-2021 eğitim ve öğretim yıolına hazır. MEB ve Sağlık Bakanlığının belirlediği konsepte hazır olan
– Kurumlarımızda temassız ateş ölçer,
-Tek kullanımlık veya yıkanabilir bez maske,
-Sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulacak.
-Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilecek.
-Okulun girişinde ve içinde uygun yerlere maske kullanımını açıklayan posterler yerleştirilecek.
– Okullarda mümkünse tüm kapalı alanlar ve okulda aktif olarak bulunan kişiler göz önüne alınarak 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci için planlama yapılacak, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenecek.
– Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin gibi toplu kullanım alanları bulunması durumunda yeterli sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arası en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecek.
– Koronavirüs kapsamında alınacak önlemler okulun varsa web sayfasında yayımlanacak, okul açılmadan önce veliler e-okul, e-posta, SMS gibi iletişim kanalları ile bilgilendirilecek.
– Okulların açılmasıyla velilere özel olarak hazırlanmış “Bilgilendirme Formu ve Taahhütname” şeklinde ve iki nüsha halinde imzalatılacak ve bir nüshası kendilerine verilecek.
-Koronavirüs kapsamında alınacak önlemleri açıklayan bu bilgi notunda, ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerinden herhangi biri olan öğrenciler hakkında okula bilgi verilmesi ve bu öğrencilerin okula gönderilmemesi istenecek ve doktor muayenesi önerilecek.
-Aile içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan ya da koronavirüs tanısı alan, temaslısı olan kişi bulunması durumunda okula ivedilikle bilgi verilmesi ve öğrencilerin okula gönderilmemesi belirtilecek.
– Öğrencilerin okula bırakılması ve okuldan alınması sırasında personel ve veliler sosyal mesafe kurallarına uyacak ve maske takacak.
– Mümkünse öğrenciyi her gün aynı velinin bırakması ve alması sağlanacak. Mümkünse büyükanne-büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almayacak.
– Okula giriş/çıkış saatlerinde öğrenciler veliler tarafından okul dışında teslim alınıp bırakılacak.
– Okulun giriş ve çıkışlarına öğrencilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için el antiseptiği konulacak.
– Vakaların yoğun olduğu bölgelerdeki okullarda bulunan tüm öğrenciler, öğretmen ve diğer çalışanlar maske takacak ve maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulacak. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilecek. Yeni maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılacak.
– Sınıflara, koridorlara, giriş ve çıkışa yakın alanlara el antiseptikleri yerleştirilecek. El antiseptiğinin bulunduğu alanlar öğretmenler tarafından kontrol edilecek. Yutma riski nedeniyle küçük öğrenciler el antiseptiği kullanırken mutlaka denetlenecek.
– Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanacak. Eller gözle görülür derecede kirli değilse, sabun ve su hazır bulunmuyorsa, alkol bazlı el antiseptiği kullanılabilecek.
– Anasınıfındaki öğrencilere el yıkama sırasında yardım edilecek, yardım edildikten sonra tekrar eller yıkanacak. Lavaboların yakınına el yıkama adımlarını açıklayan posterler yerleştirilecek.
– Çalışanların kullandığı kişisel koruyucu ekipmanlar evsel atığa atılacak. Okullarda koronavirüs şüpheli kişi bulunduğunda bu kişilere ait atıklar çift poşetlenerek evsel atıklara atılacak. Sık dokunulan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibi yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu sık sık yapılacak.
– Okullara salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmeyecek, sınıf ve odalar pencereleri açılarak düzenli bir şekilde sık sık havalandırılacak. Havalandırmada doğal havalandırma tercih edilecek.
– Salgın döneminde zorunlu olmayan toplu etkinlikler yapılmayacak. Yapılması gerekli görülen etkinliklerin açık alanda yapılması tercih edilecek.
– Okullarda öğretmen, yönetici, personel toplantıları gibi idari toplantılar temastan kaçınmak amacıyla mümkün olduğunca telekonferans yöntemiyle yapılacak.”