“İşte bu hak olan gündür. Artık dileyen kimse Rabbine ulaştıran bir yol tutar. Şüphesiz biz sizi, kişinin önceden elleriyle yaptıklarına bakacağı ve inkarcının, ‘keşke toprak olsaydım!’ diyeceği günde gerçekleşecek olan yakın bir azaba karşı uyardık.” /(Nebe, 78/39-40)
Yüce Allah bizleri yaratmış ve dünya hayatında belli bir süreye kadar kalmamızı dilemiştir. İnsanlar için dünya hayatını iyi değerlendirsin ve ahirete hazırlık yapabilsin diye onlara doğru yolu göstermesi adına peygamberler göndermiştir. Bütün peygamberlerin amacı, Allah’a peygamberlerine ve ahiret gününe inanmaları için insanları uyarmak. Biz insanlara düşen ise Rabbimizin bize verdiği en değerli nimet olan aklımızla bize iletilenlere inanıp bize emredilen şeyleri uygulamaktır.
Allah Teala insanlara kendi seçimlerini kendileri yapabilsinler diye onlara irade vermiştir. Dileyen insan peygamberin bildirdiği doğru yolu seçerek o yönde iyi işler yapmaya çalışır, dileyen ise iradesiyle yanlış işlere bulaşır, ahirette kendisine verilecek cezaya razı olur. Hiç kimse işleyeceği günah esnasında müdahale edilmiyor diye o yaptığı işi umursamamazlık yapmamalıdır. Çünkü Allah, insana kötülük yapacağı esnada müdahalede bulunmaz, bulunursa insanın iradesi söz konusu olmaz.
İnsanoğlu zaman zaman kendisini Allah’ın verdiği özgür iradeyi iyi yönde kullanıp kullanmadığı konusunda sorgulamalıdır. ‘Ben gerçekten yarın ölsem hesap günü için yanımda iyilik olarak acaba ne götüreceğim?’ sorusunu kendisine zaman zaman sormalıdır. Yine bazen gün sonunda “”Ben bugün Allah’ın rızasını kazanacak hangi güzel işlerde bulundum ya da Allah’ın hoşnut olmayacağı hangi günahı işledim” deyip kendisinin davranışlarını değerlendirmelidir. Eğer gün sonunda yaptığı davranışlardan iyi olanlar fazla değilse o zaman Allah’a yanlış yoldan dönebilmek ve hatalarının affı için niyazda bulunmalıdır.
Eğer ki bu değerlendirmeyi kendimize yapmayıp da halen kendimizin farkında değilsek işte aniden gelen dünya hayatının sonu bize Eyvah keşke!.. dedirtebilir. Böyle bir duruma düşmemek için davranışlarımızı gözden geçirmeliyiz. Çünkü ahirette pişman olanlardan olmak insanın hiç istemeyeceği şeydir.
Toparlayacak olursak insan dünyaya dalıp ahiretini unutursa ya da yalnızca ahiret için çalışıp dünya işlerini bir kenara bırakırsa ikisinde de hataya düşmüş olur. Akıllı bir mümin dünyasına Allah rızası için çalışır, ahiretine ise dünyaya dalıp gitmeyerek ibadetleriyle, insanlara yaptığı iyiliklerle hazırlığını yapar. Rabbim cümlemize ahirette günahlarımızdan arınmış bir şekilde onun huzuruna çıkabilmeyi nasip eylesin.