Bölüm seçerken akreditasyonu da dikkate alın. Üniversite ve bölüm seçerken dikkate almanız gereken noklardan birini de akreditasyon oluşturmalı. Bir üniversitenin akademik kadrosu, üniversite sıralamalarındaki yeri, öğrencisine sunduğu olanaklar nasıl adayların tercihini etkiliyorsa bir başka kriter de akreditasyonlar oluyor. Bölüm seçerken ulusal ya da uluslararası bir akreditasyon kurumunun o bölümü değerlendirmesi de önemli oluyor.
BÖLÜM SEÇERKEN AKREDİTASYONU DA DİKKATE ALIN
2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda üniversitelerin lisans programlarını tercih edecek adayların dikkate alacağı Tablo-4’te 23 sütun halinde düzenlenen bilgilerden biri de geçtiğimiz yıl kılavuza ilk kez giren akreditasyonlar.
BÖLÜMÜN AKREDİTE EDİLMESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Eğitim kurumları verdiği eğitimin kalitesini belgelemek ve belli standartları yerine getirdiğini kendisini seçecek olanlara göstermek için ulusal ya da uluslararası akreditasyon kurumlarından belge alıyor. Başvurdukları kurumlar üniversitelerin verdiği eğitimi, fiziki olanaklarını kalite açısından denetliyor ve buna göre de akreditasyon veriyor. Bu akreditasyonlar tıptan mühendisliğe, fen ve edebiyat eğitimlerinden hemşireliğe kadar geniş alanı kapsıyor. Bu yıl kılavuzda programların karşısında akredite edildikleri kurumu gösteren bilgiler yer alıyor. Kılavuzda yer alan 15 ulusal ve uluslararası akreditasyon kurumları ve hangi alanları denetledikleri şöyle:
-Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD): Tıp eğitimi programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapıyor.
-Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK): Veteriner hekimliği eğitim kurumları ve programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu.
-Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK): Farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu.
-Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK): Bu fakültelerin öğretim programları için, değerlendirme ve bilgilendirme yapıyor.
-Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER): Eczacılık eğitimi programları için değerlendirme, bilgilendirme çalışmaları yapan akredite kuruluşu.
–Mimarlık Akreditasyon Kurulu (MİAK): Üniversitelerin mimarlık eğitimindeki yeterliliklerini değerlinden akreditasyon kuruluşu.
–Türk Psikologlar Derneği (TPD): 1976 yılında bir grup psikolog tarafından Ankara’da kurulan dernek psikolojive PDR eğitimini denetliyor.
–Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET): Üniversitelerde uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim alanlarındaki programlarını akredite eden ve sivil toplum kuruluşu. Merkezi ABD’de.
–Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA): Merkezi Almanya’da bulunan muhasebe ve vergi uygulamaları, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşu.
–Accreditation Agency for Degree Programmes in Engineering, Informatics, Natural Sciences and Mathematics (ASIIN): Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşu.
–Agentur für Qualitätssicherung durch Akkreditierung von Studiengängen (AQAS): Akademik programların akreditasyon kalite güvence ajansı, Almanya’nın önde gelen ve üniversitelerin yetkinliklerini değerlendiren akreditasyon kuruluşu.
-Accreditation Agency in Health and Social Sciences (AHPGS): Merkezi Almanya’da bulunan, sağlık, sosyal bilimler ve benzeri dallarda verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan ve bu alanlarda kalite güvencesini tescil eden bir kuruluş.
-International Assembly for Collegiate Business Education (IACBE): İşletme fakültelerini akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluş.
–Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB): İşletme ve muhasebe programları akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluş.
-Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK):Hemşirelik eğitim programlarını akredite eden kuruluş. Bu yıl HEPDAK kılavuza yeni girdi. Geçen sene “ACPE: Eczacılık fakültelerini akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluş. ACPE vardı. Bu yıl bu akreditasyon kuruluşu yok.