Finlandiya’nın Hailuoto Adası’nda nadir görülen bir doğa olayı meydana geldi. Adadaki Marjaniemi Plajı’nda 30 metre genişliğinde bir alan yumurtayı andıran buz toplarıyla kaplandı.
Amatör fotoğrafçı Risto Mattila, deniz kıyısında yürüyüş yaparken muhteşem manzaraya şahit oldu. Daha önce buz toplarıyla karşılaştığını fakat yumurtaların bu kadar bir alana yayıldığını görmediğini belirten Mattila, “Bazı yumurtaların büyüklüğü futbol topu kadardı. Olağanüstü bir manzaraydı. Hayatımda hiç böyle bir şey görmedim” dedi
PEKİ BUZ YUMURTALARI NASIL OLUŞUR? Genel olarak doğru atmosferik koşulların kutup kuşağındaki deniz kıyılarında birleşmesiyle yılda bir kere oluşabilen bir doğa olayıdır. Doğru koşullar genel olarak sıcaklığın sıfır derecenin biraz altında hava sıcaklığı, donma noktasına yakın su sıcaklığı, sığ bir denizsel ortamda, kumlu bir plaj ve sakin dalgalar olmalıdır. Denizde sakin dalgalar, düşük sıcaklıktaki su yüzeyinde tam olarak oluşmamış sulu buz parçalarını hafif dalgalar ile çalkalayarak yuvarlar. Daha sonra dalgalar ile karaya taşınan bu yuvarlak buz parçaları karanın daha soğuk olmasından dolayı kıyıya çıkar çıkmaz donarak yuvarlak şeklini korur ve bu şekilde yuvarlak buz parçaları yani buz yumurtalarının oluşması sağlanır.