İnsan neyi nasıl öğrendiğini, öğrendiğinde öğrenmeyi daha kolay gerçekleştirebilen bir canlıdır. Peki öğrenme nasıl gerçekleşen bir eylemdir ve nerede gerçekleşir?
ASLINDA BEYNİMİZ HER ŞEYİN OLUP BİTTİĞİ YERDİR!
İster beyin beyni olsun, ister sıradan bir kişinin beyni olsun aynı özelliklere sahiptir. Özellikle son dönemde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bir insanda ortalama, 1400-1500 gr ağırlıkta olup, %78’i su olan, 100 milyar sinir hücresinden meydana gelen, vücudun kullandığı enerjinin %20’sini kullanan, birbirine 1,6 kilometrelik bir ağ ile bağlanmış olan, 100 milyar nörondan her birinin 10.000 den fazla nöronla iletişim bağı kuran ve saniyede 1000 birim veriyi işleme kapasitesine sahip olan bir yapıdadır. Peki bu ne demek, beynimiz bir televizyon kanalı olsa idi onun yaptığı işlem toplamını izleyenler 3 milyon saat boyunca aralıksız olarak en sevdikleri şovu seyredebilirdi. Bunu sağlamak içinse o televizyonun 300 yıl boyunca açık tutmanız gerekirdi.
ÖĞRENMEK BEYNİ DEĞİŞTİRİR,
Çünkü öğrenilen her yeni bilgi sinir hücrelerinden yeni bir ağ çıkmasına ve bu ağın diğer ağlardaki hücrelerle bağlantı kurmasına sebep olur ve böylece ağlar arasındaki bağlantılar sayesinde, “İnsan beyninde yaklaşık 100 milyar nöronun her biri yaklaşık 1000 potansiyel sinaps oluşturur. Verilerin depolandığı bu sinapsların toplam sayısın yaklaşık 100 trilyon veri noktasına yani 100 TB’lik bir alana ulaşır.”
ÖĞRENMENİN BAŞLAMASI İÇİN,
Öğrenmenin başlaması için alışıla gelenin dışında yeni bir uyaranla karşılaşılması gerekiyor. Bu uyaranları derinlemesine düşünmeye ya da problemi çözmeye çalışmak için kendine has veri çözümleme yöntemlerini uygulamaya başlar. Eğer bir konu daha önce öğrendiği bir şey ise ve yaptığı faaliyet onu tekrar etme şeklindeyse sinir hücreleri yağlı bir madde ile kaplanarak daha da hızlanır. Bu sebeple öğrenilen bilgileri tekrar etmek onların kolay hatırlanmasına ve bilgiyi daha kolay geri çağırmaya sebep olur. Eğer beyin yeni bir görevi yerine getirirken daha fazla uyarılır ise yeni bir durumla karşılaşır. Böylece beyinde daha fazla ağ oluşturur yani yeni dallanmalar oluştuğu görülür.
Öğrenmek İçin İzlenmesi Gereken 10 yol,
1. Merak radarlarınızı mutlaka açık tutup onu geliştirin,
2. Öğrenmek için 5N – 1K kuralını mutlaka uygulayın. Ne, Nerede, Ne zaman, Nasıl, Niçin ve Kim sorularını her öğrendiğiniz konuya sorun,
3. Her zaman yaptığınızın dışına yani rutinin dışına çıkın. Her gün yaptıklarınızdan farklı şeyler yapın. Beyninizi şaşırtacak şeyler yapın.
4. Ona bol bol soru sorun zira beyin sorulan soruya cevap aramaktan kaçamaz ve mutlaka cevabı bulmak için arayışa girer,
5. Öğrenmek istediğiniz konular hakkındaki bilgileri arkadaşlarınız ile sık sık tartışın,
6. Beyin fırtınası yapın çünkü beyin bu fırtınaya duyarsız kalamaz ve antenleri açar,
7. Yeni öğrendiğiniz konuları kendi kendinize anlatın, beyin kendinden çıkan bilgilerin kendine dönmesinden hoşlanır,
8. Belirli periyotlar ile kitap okuyun, okumak nöronlar arasında yeni bağlar açılmasına yol açacaktır,
9. Öğrenme işlemini yaparken odanızda dolanın, odada volta atın, çünkü beyin dolanırken, denge, yürüme vb gibi işler yaparken sadece öğrenmeye odaklanır.
10. Kafanızın nasıl daha iyi çalıştığını ve daha iyi nasıl öğrenebileceğinizi araştırın ve üzerine daha çok düşünün.
BEYİN LOPLARI NE İŞ YAPAR?
Beyin iki bölümden oluşur. Bunlar sol ve sağ bölümlerdir. Sol ve sağ beyinleri geliştirme için yapılması gereken egzersizler.
Sol beynin gelişmesi için yapılması gereken egzersizler,
* Matematik problemleri çözmek,
* Bulmaca çözmek,
* Yazı yazmak
* Kitap okumak,
* Yeni bir dil öğrenmek,
*Hayal gücü gerektiren oyunlar oynamak,
* Kuralları olan zeka ve strateji oyunları oynamak,
Sağ beyin geliştirmek için yapılacak egzersizler,
* Resim çizmek,
* Enstrüman çalmak,
* Şarkı söylemek,
* Kitap okumak,
* Kurgu yapmak, kompozisyon çıkarmak,
* Renkli ve sesli zeka oyunları oynamak
Son olarak, unutmayınız ki beyniniz düşünmek ve akıl etmek için yaratılmıştır boşa harcamamak gerekir. Vesselam.
NECMETTİN TÜRKEKUL