SAYGIDEĞER VELİMİZ;
Uzun süredir gündemimizi meşgul eden ve görünüşe bakılırsa bir süre daha meşgul etmeye devam edecek olan Korona (COVID-19) virüsü için alınan tedbirlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Alınan tedbirlerin biri de uzaktan öğretime geçilmesiydi. Eğitimci olarak biz öğretmenlerin ve öğrencisi olan siz velilerin ve sevgili öğrencilerimizin, süreci nasıl yönetmemiz gerektiği konularında endişelerinizi biliyoruz.
Uzaktan eğitim, kesinlikle yüzü yüze öğretimin bir alternatifi olmayıp, imkanlar dahilinde eğitim-öğretimde kaybı en aza indirmek için yapılan destekleyici eğitimdir. Uzaktan eğitim sürecinde daha iyi anlaşıldı ki, okulların misyonu öğrencilere sadece dersleri öğretmek, bilgi vermek değildir. Okullar öğrencilerin duygusal, fiziksel, sosyal, kültürel ve manevi gelişimlerine katkı sağlayan, çocukların zamanını geçirebileceği en güvenli ve en zararsız ortamlardır.
Okulların kapanması ile evde kalan öğrencilerde, sadece akademik olarak değil; hareketsiz kalma, teknoloji kullanımın artması, ders çalışma motivasyonlarının düşmesi, arkadaşlarından uzak kalmaları gibi başka problemler de ortaya çıkmıştır. Ne kadar bu problemler ciddi olsa da, sağlıkları çok daha önemli olduğu için uzaktan eğitim mecburiyetten doğmuştur. Uzaktan eğittim sürecinde biz okul olarak çalışmalarımızı yürütürken, siz değerli velilerimize de bir takım görev ve sorumluluklar düşmektedir. Velilerimiz, çocuklarının akademik, duygusal, sağlık ve sosyal olarak, daha az olumsuz etkilenmesi için bazı konulara dikkat etmeleri, sürece hâkim olmaları ve çalışmalarımıza ortak olmaları gerekmektedir. Ebeveynler sürece ne kadar çok uyum sağlarlarsa çocuklarında uyumu o oranda kolay olacaktır.
Bugün sizlerle bu süreçte neler yapabilir?, bu süreci nasıl daha iyi yönetebiliriz? Sorularına cevaben bir rehber olacağını düşündüğümüz bu yazıyı paylaşıyoruz.
Doğru Çalışma Ortamı sağlama:
Genelde çalışma ortamı dendiğinde akla gelen bir masa, bir sandalye, kitap, defter ve kalemler oluyordu. Elbette bunların olması gerekli ama değişen öğretim modeliyle bu kısmen değişti. Çocuklar normalde kullandıkları tablet ve bilgisayarları kucaklarına alarak veya yataklarına uzanarak kullanmaya çok alıştılar. Fakat uzaktan öğretim söz konusu olduğunda bu kullanış biçimi onların odaklanma seviyelerini bir hayli düşürecektir. Özellikle yatarak ders çalışırken sıkıldıkları ya da yoruldukları an algıları başka taraflara kayacak, belki de uyuyacaklardır. Bu problemlerin yaşanmaması için uzmanların da tavsiyesi uzaktan öğretimin en az üçte ikisinin masa başında sessiz ve sakin bir ortamda, kulaklık takılarak uzaktan öğretimden yüksek oranda verim alınabilir.
Motivasyon ve Takip:
Öncelikle, sabah dersler başlamadan önce ailece yapılacak bir kahvaltı, öğrencilerin motivasyonu ve derste göstereceği performansı için önemlidir. Eğitim programlarının etkililiği ve verimliliği takip sürekliliğiyle doğru orantılıdır. Bu nedenle derse devam, derslerin yapılacağı saat ve işlenecek konuların, yazılı sınavlar, deneme sınavları ve ödevlerin takibi yapılmalı, aynı takibin öğrencinin de yaptığından emin olunmalıdır. Her gün sonunda çocuklarınızla geçireceğiniz 20-30 dakikayı o gün eğitimde neler öğrendiklerini anlatmasına ayırın. Takıldıkları yerde o kısmı neden iyi anlamadıklarını sorun. Bu şekilde derslerin verimi oldukça artmış olacaktır.
Böyle bir kontrol, velilerimiz için zor olabilir. Bu konuda öğretmenler, rehberlik servisimiz ve okul idaresinden destek almak işinizi kolaylaştırır.
Not Tutmayı Bir Alışkanlık Haline Getirme:
Uzaktan öğretimde çocuklar önemli yerin neresi olduğuna ve hangi kısımların not alınması gerektiğine kendileri karar veriyor. Bu noktada karşılaşılabilecek sorunlar, çocukların dersin sonlarına doğru sıkılması ve not almak yerine sadece gözleriyle dersi takip etmesi olabilir. Bu noktada motivasyon azalır çünkü not tutmak ciddi anlamda ders takibi sağlar. Veli olarak sizler bu alışkanlık kazanılana kadar, ders bitiminde defter kontrolü yapabilir. Hatta ona aldığı notlardan sorular sorabilirsiniz.
Teknolojiye Sınır koyup,Oyun, fiziksel aktivite ve egzersiz için vakit ayırma:
Sürekli evde olmak sizin kadar çocuğunuzun da stres seviyelerini artıracaktır. Bu süreçte hayatlarının en hareketli dönemlerini yaşayan çocuklarınızın enerjilerini atmalarına yardımcı olacak oyunlar, fiziksel aktiviteler ve egzersizler planlamalısınız. COVİD – 19 dan önce televizyon ve tabletten uzak durmasını istediğiniz çocuğunuza bu araçları kullanmamaları için baskı yapıyor olacaksınız. Daha önceden stres atmak için kullandıkları bu araçlar artık gündelik hayatlarının bir parçası. Eğer boş vakitlerini de bu araçlarla geçirirlerse stres, fiziksel bozukluklar, psikolojik rahatsızlıklar gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Teknolojinin uzun süre kullanılması, bağımlılık, dikkat, odaklanma ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca teknoloji kullanımı artıkça öğrencilerin motivasyonları ve ders çalışma süreleri azalmaktadır. Bunun önüne geçmek için oyunun ve sporun eğlendirici ve iyileştirici gücünü kullanabilirsiniz.
Çocuklarınızın Arkadaşları ile İletişim Halinde Olmalarını sağlama:
Araştırmalar okula dair en çok özlenenler arasında “arkadaş”ı ilk sıralarda gösteriyor. Çocuğunuzun arkadaşları ile iletişim kurmaları okulun boşluğunu doldurmaya yardımcı olacaktır. Çocukların sosyal gelişimlerinde arkadaşları önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle çocuğunuzun arkadaşları ile gerek telefonda gerekse önlemler alınarak yüzü yüze görüşmeleri önemlidir. Ayrıca okuldan ve arkadaşlarından uzak kalan çocukların teknoloji kullanımı da daha da artmaktadır.
Kitap Okumanın Teşvik Edilmesi:
Kitap okumanın, beyin gelişimi üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Kitap okuma çocukların akademik başarılarının yanı sıra duygusal gelişimlerine de katkı sağlamaktadır. Uzaktan eğitim sürecinde çocukların kitap okumaya daha fazla zaman ayırmaları gerekmektedir. Kitap okuma çocuklar için bir tercih olarak görülmemelidir. Kitap okumanın, gelişimleri için bir ihtiyaç olduğu ve gerekliliği çocuklara küçük yaşlardan itibaren anlatılmalı ve bu konuda çaba gösterilmelidir. Çocukların, kitap okumadan okumayı sevmesini beklemek boşunadır.
Sonuç itibariyle; ebeveyn olarak sınırları ve disiplini sağlamanız önemlidir. Online eğitim devam ederken sıkıldım diyebilir, kapatmak ya da başka bir şey ile ilgilenmek isteyebilirler. Ancak hakları kadar sorumlulukları olduğunu da hatırlatın ve neden o anda istediği şeye izin veremeyeceğinizi anlatın.
Online ders aralarında gözlerini dinlendirmelerini önerin. Kitap okumak, televizyon izlemek ya da bilgisayarla ilgilenmek gibi aktivitelerden kaçınılması zihnin yeniden öğrenmeye hazırlanmasını sağlar. Ders aralarında kalkıp hareket etmeleri, isterse kısa bir oyun, farklı aktivitelerle bir mola vermeleri de motivasyonlarını arttırmakta ve bedensel sağlıklarını korumakta etkili olacaktır.
Bu süreci ülke olarak en kısa zamanda sağlıkla atlatmayı dileyerek öğrencilerimize kavuşacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz! Fiziksel olarak yanlarında olamasak bile telefon ya da mail aracılığıyla rehber öğretmenleri olarak her zaman destek olmaya hazırız. Okul, aile ve öğrenci olarak iş birliği içerisinde hep beraber sağlıkla atlatma arzusu ve güzel günlerde görüşmek dileğiyle !
AÇI OKULLARI REHBERLİK SERVİSİ