KÜRESEL ISINMA KORKUTUYOR…

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Güney Yarım Küre’deki Antarktika’dan temmuzda kopan dev buzulun ayrıntılı görüntülerini yayımladı. NASA’nın Earth Gözlemevi’nin eylülde çektiği görüntülerde A-68 isimli mega buz dağının, koptuğu Antartika’nın kuzeybatısındaki Larsen bariyerinden giderek uzaklaştığı belirtildi.

5 bin 800 kilometrekare büyüklüğünde ve milyarlarca ton ağırlığında olan buz kütlesinin seyir hâlinde olması ise gemiciler için büyük tehlike arz ediyor..

Ayrıca, 23 Nisan Perşembe günü Avrupa Uzay Ajansı’nın (European Space Agency, ESA) Sentinel-1 uydusu tarafından çekilen görüntüler, ABD’nin New York eyaletinden beş kat büyük olan  A-68 adlı devasa buz kütlesinin giderek inceldiğini ve yakın zamanda çatlayabileceğini gösteriyor.
Buzul bilimcisi Adrian Luckman, BBC News’e verdiği demeçte, “Elde edilen yeni bulgular Temmuz 2017’de ana tabakasından kopan A-68’in sonunun başlangıcını temsil ediyor olabilir” dedi. İngiltere’deki Swansea Üniversitesi’nde son üç yıldır buzdağının ilerlemesini takip eden Luckman, “Son dağılmanın şimdi başladığından şüpheleniyorum, ancak sonraki parçalar muhtemelen yıllarca bizimle olacak” ifadelerini kullandı. A-68, Antarktika’dan ilk ayrıldığında bölgede 6.000 kilometrekareden daha fazla bir alanı kaplıyordu. Temmuz 2017’de koptuğundan bu yana dünyanın en büyük yüzen buz levhası olan A-68, son üç yılda 900 kilometrekare küçülmesine rağmen bugün hala bu unvanı elinde tutuyor.

Exit mobile version