TÜRKLÜK BUNUN NERESİNDE?

featured

Milletlerin tarihlerini belirleyen kişiler midir,yoksa o kişileri “insan” haline getiren öğeler midir? Örneğin,Fatih Sultan Mehmet’i kendisi yapan şey İstanbul’u fethetmesi midir, yoksa onun vasıfları mıdır? Biz hala bir yabancı dili bile düzgün konuşamazken, O, Yunanca, Latince, Arapça, Uygurca ve daha nicesini konuşabilmekteydi. Mühendislik konusunda ustaydı,havan toplarının ve İstanbul’un Fethinde kullanılan topların mühendisiydi. Felsefeye önem verirdi, Arapça ve Farsça eserler dışında Antik Yunan’a ait felsefi eserleri dahi İstanbul’a getirtmişti.Lakin biz Onun gibi olmadık ve üstüne bu yönlerini dahi araştırmadık. Ancak övünmeye geldiğinde hiç geri kalmadık. ”Benim atam…” diye başlayan cümleler kurup,sadece savaşçı yönüyle övündük.

İnsan olmanın birkaç vasfı vardır. Bilim ve sanat gibi şeylerle ilgilenerek üstüne düşünme gücünü katmak gibi. Lakin günümüzde,ülkemiz sınırları içinde çoğu kişi tarafından “Sanat karın doyurmaz.” gibi fikirlerle birlikte sanat göz ardı ediliyor. Mesela,bir kişi ailesine karşı “Ben keman çalmak istiyorum.” der ise ailenin cevabı genelde “Bırak şu boş işleri” gibi tersleyici ve sanatı küçük gören cümleler oluyor. Osmanlı padişahları müzik(piyano,keman,ud vb.), edebiyat (gazel,kaside,mesnevi), görsel sanatlar (minyatür,resim) gibi sanat dallarında üst düzey bilgililerdi. Ancak yukarıda da yazdığı gibi,onlarla övünenler bu yönleriyle övünmeyip bilmeden onları küçük görüyorlar.

Ayrıca bizler, araştırmadan, gelişmeden, çabalamadan sadece geçmişimizle övünmekle kalıyoruz. Atalarımızı överken sadece kazandıkları savaşlardan, at sürdükleri kıtalardan, mağlup ettikleri milletlerden bahsediyoruz. Kendi geçmişimiz dışında, nerede savaşçı bir topluluk görsek hemen “Bunlar kesin Türk.” damgası vuruyoruz. Okuduğum kadarıyla en son Vikinglere Türk damgası vurduk. Çünkü onlar geçmişte yaşamış ve çevresine korku salmış savaşçı bir kavimdi. İş övünmeye geldiğinde bunlarla da kalmadık ve kurgusal kişilere de Türklük manası yükledik.Günümüz istatistiklerine göre refah seviyesi ve eğitim kalitesi bakımından üst seviye olan İsveç, Norveç, Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinin mitolojisinde yer alan Aesir Tanrılarının baştanrısı Odin’e Türk dedik. Odin’in oğlu Thor’a ise isminin “Türk” kelimesiyle benzeşmesinden dolayı Türk dedik.

Alman iktisatçı Prof.Fritz Neumark “Tarihten Türkler çıkarılırsa,ortada tarih diye bir şey kalmaz.” demiştir. Peki bizler bilim, sanat, kültür gibi konularda kendimizi geliştirmeyerek ve hiçbir şey düşünmeyerek gelecek tarihinde kalabilecek miyiz? Bizim görevimiz araştırmadan,öğrenmeden, kendimizi geliştirmeden büyüklerimizle övünmek mi? Eğer bu olsa bile,Türklük bunun neresinde?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜRKLÜK BUNUN NERESİNDE?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Açı Bakışı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!