SORU KÖKLERİNİ İYİ OKUYUN!
1-YKS’ye hazırlık döneminde edindiğiniz stratejinizi sınav anında uygulayın. Şimdiye kadar yapılan denemelerde gerçek sınavda hangi testten başlayacağınıza denemelerde karar vermiş olmalısınız. İşte bu nedenle sınav anında da aynı testten başlamayı ihmal etmeyiniz. Farklı bir derse ait testten başlarsanız ister istemez strateji ve zaman sorunu yaşayabilirsiniz. Denemelerde geliştirdiğiniz stratejiyi zorunlu kalmadıkça terk etmeyiniz.
2-Günlük çalışmalarınızda, denemelerde ve gerçek sınavda (dır, değil, olamaz, mamalıdır, değildir vb.) soru köklerini iyi okudunuz ve zaman zaman hatalar yaptınız. Aynı hataları gerçek sınavda yapmamak için bu tür soru köklerinin altını çizerek soruyu doğru anlamaya çalışın.
3-Uzun paragraflı sorulardan korkmayın ve ön yargıyla yaklaşmayın aslında, uzun paragraflı soruları çözmenin daha kolay olduğunu unutmayın. Çünkü o tür soruların cevapları metnin içinde saklıdır.
4- Sayısal testlerdeki sorular çözülürken işlemleri mutlaka kitapçık üzerinde yapın. Sorunun çözümünü kitapçığa yapmanız işlem hatalarınızı en aza indirecektir.
5- Unutmayın, aynı testteki soruların zorluk – kolaylık derecesi puanlamalarda etkili değil, hepsinin kazandırdığı puan aynıdır. Böyle bir durumda sınav anında aşırı zorlandığınız soruya gereğinden fazla zaman ayırmanın bir anlamı yok. Sınavlarda zaman sınırlaması olmasaydı herkes başarılı olurdu. Dolayısıyla sınav anında çözemediğiniz sorularla inatlaşmaya gerek yok. Çözemediğiniz soruyu işaretleyerek pas geçebilirsiniz.
ZORLANDIĞINIZ SORULARLA ZAMAN ÖLDÜRMEYİN!
6- Sınav anında hem zaman kazanmak hem de kaygıyı azaltmak amacıyla turlama tekniği kullanmak gerekiyor. Sınav süresi başladığında birinci turda soruların yaklaşık yüzde 80’i çok rahat çözülebilir. İkinci turdaysa boş bırakılan sorulara zaman ayrılarak test tamamlanabilir.
TESTLER ARASINDA KÜÇÜK MOLALAR VEREBİLİRSİNİZ!
7- YKS sırasında gereğinden fazla dikkatiniz dağılıyorsa, o anda sizi rahatlatabilecek ve dikkatinizi toplayabilecek herhangi bir nesneye konsantre olmaya çalışabilirsiniz. Testler arasında (TÜRKÇEDEN SOS. MAT. YA DA FEN’E GEÇERKEN) birer dakikalık molalar verebilirsiniz. Vereceğiniz molaları zaman kaybı olarak görmeyin. Kısa süreli molalar dikkatinizi toplamak için yararlı olabilir.
8- Her adayın kendine özgü bir optik kodlama yöntemi vardır. Bu kodlama yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz: Her sorudan, her sayfadan, her testten ya da tüm testler bittikten sonra kodlama yapmak. Bunlardan biri hariç, hepsi kullanılabilir. Ancak kesinlikle tüm testlerin soruları bittikten sonra kodlama yapmaya kalkmayın. Çünkü sınavın son dakikalarına yaklaştığı için tüm soruların cevabını işaretleyip yetiştiremeyebilir ve yanlış kodlama yapabilirsiniz.
SÜREYİ SON SANİYEYE KADAR DEĞERLENDİRİN!
9- Bazen adayların sınav bittikten sonra kitapçıkları son kez kontrol ederken, iki seçenek arasında kaldığı sorularda ilk verdiği cevabı değiştirdiği görülüyor. Böyle durumlarda çok güçlü nedenleriniz (işlem hatası, yanlış okumalar hariç) yoksa kesinlikle cevap şıkkını değiştirmeyin. Sınavda akla gelen ilk seçeneğin doğruluk oranı her zaman % 80’dir. Ve değiştirilen sorular da %80 yanlış olur.
10- Sınavınız erken bitse bile bütün cevapları ve kodlamaları kontrol etmeden, boş bıraktığınız sorulara tekrar bakmadan salondan çıkmayın. Sınav süresini son dakikaya kadar değerlendirin.
HAYATIN KENDİSİ BİR SINAVDIR UNUTMAYIN!
Ok ancak geri çekilerek hedefe atılır. Unutmayın hayat zorluklarla geri çekiyorsa sizi ileri doğru fırlatacağındandır. İşte onun için hayatın sizi nereye fırlatacağına zorlukların içinde karar verenler ancak istedikleri hedefe ulaşabilecek kişilerdir.