featured

LGS 2022 TÜRKÇE TESTİ RAPORU  (20 SORU)

Söz Gruplarında Anlam: 2

Cümlede Anlam: 2

Parçada Anlam: 6

Tablo, Grafik ve Görsel Yorumlama: 3

Metin Türleri: 1

Sözel Mantık: 1

Dil Bilgisi: 5

 

LGS Türkçe testi, yüz yüze eğitime ara verilmediğinden 8. sınıf müfredatının tamamını kapsayıcı nitelikte hazırlanmış. Geçtiğimiz iki yıla göre soru çeşitliliği fazlaydı. Olumsuz soru köküyle hazırlanan 7 soru vardı ve olumsuz soru kökleri soruların zorluğunu artırmış.

Söz gruplarında anlam ve cümlede anlam sorularının kolay düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Paragraf sorularında düşüncenin akışın bozan cümle, paragrafta boşluk doldurma, diyalog tamamlama, cümle birleştirme, iki metnin karşılaştırılması soruları kazanımlara uygun sorulardı ve bu tarz soruları MEB örnek sorularında görüyorduk. Cümle birleştirme sorusu alışılmış bir soru tarzı olsa da 2020 ve 2021 LGS’deki gibi iki cümlenin değil, üç cümlenin birleştirilmesi istenmiş. Beklenen tarzda bir metin türü sorusunun yanında anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını kapsayan kolay nitelikte bir soru vardı. Tablo, grafik ve görsel yorumlama soruları yeni nesil soruların devam ettiğini gösteriyor. Sözel mantık sorusu geçtiğimiz yıllara göre biraz daha zorlayıcı nitelikteydi. Özellikle grafik sorusu yanlış yapılmaya müsait bir soruydu. Soruyu iyi analiz edemeyenlerin güçlü bir çeldirici olan B seçeneğini işaretleyeceğini düşünüyorum.

Dil bilgisi sorularında bu yıl da fiilimsi bekliyordum fakat fiilimsi sorusuna sınavda yer verilmemiş. Bunun yanında cümle türüyle ilgili de soru sorulmamış. Fiilimsi ve cümle türü dışında işlenen dil bilgisi konularından birer soruya yer verilmiş. Anlatım bozukluğu, fiilde çatı, cümlenin ögeleri soruları orta seviyede, kazanımlara uygun sorulardı. Sınavda belirleyici olacağını düşündüğüm sorulardan biri de yazım kuralları içeren soruydu. Günlük hayatta da sıklıkla kullandığımız “de” bağlacının yazımıyla ilgili hazırlanan soru eleyici bir soruydu. Soruyu hazırlayanı da doğru cevaplayanları da tebrik edeceğim bir soru tarzı olmuş. Günlük hayatta “de”nin kullanımına çok dikkat eden biri olarak böyle bir soru sorulması beni memnun etti. Noktalama işaretleri sorusu sade bir soruydu, kazanım sorusu niteliğinde hazırlanmıştı.

Sınav, kolay gibi görünen fakat dikkatsizlikten kaynaklı yanlış cevap verilebilecek sorulardan oluşuyordu. Sözel mantık, yazım kuralları ve grafik sorusunun eleyici nitelikte olacağını düşünüyorum.

 

                                                                                                                                                                                             Mustafa CÜHEROĞLU

                                                                                                                                                                                             TÜRKÇE ÖĞRETMENİ

4
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Açı Bakışı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!