BİR GEZİNİN ANATOMİSİ – 2 – Bölüm – Necmettin Türkekul – Öğretmen

featured
                         
    Kahramanmaraş, Akdeniz bilgesinde yer alıp denizle komşusu olmayan bir şehir. Batıda Adana, güneybatıda Osmaniye, güneydoğuda Gaziantep ve Adıyaman, doğuda Malatya, kuzeyde Sivas ve kuzeybatıda Kayseri ile komşu. Denizden yüksekliği 568 m olan şehrin nüfusu 1 milyon 144 bin 851 kişi. Şehirde hava  gittiğimiz tarihlerde gündüz 33 C iken gece 18 C ye kadar düşmekte idi.
     
     Şehirde gezilip görülmesi gereken 10 yer 
 
1-Kahramanmaraş kalesi; Şehre hakim bir noktada bulunan kaleden şehrin tamamını seyredebilmek mümkün.
 
                                
 
2-Ulu Cami; Kaleye çıkarken yol üstünde Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Süleyman bey tarafından (1442-1454) yaptırılan Ulu Camii de görmenizi tavsiye ederim. 
 
                                 
 
3-Kapalı Çarşı Ve Dondurma Müzesi; şehrin orta yerinde Müslüman Türk geleneği olan ve bugünkü AVM ye denk gelen yerlerden biri Kapalı Çarşıyı mutlaka görmelisiniz. Yine kapalı çarşı içinde yer alan Maraş dondurma müzesi de ilginizi çekebilecek yerlerden biri olabilir.
 
                                 
4-Bakırcılar Çarşısı; Özellikle baharat yolu üzerinde olan şehirde bakırcılar çarşısı da ilginizi çekebilir.
 

                                       
 
6-Maraşın kurtuluşu panaromasını; izlemek şehre geldiğinizde çok vaktinizi almayacak ama özellikle Fransız mezalimi ve halkın İmanlı direnişini görebilmeniz adına önemli olabilir.

7-Yaşar Pastanesi (MADO) Söylenene göre 150 yıllık geçmişi olan bir pastane imiş. Bugün bildiğimiz ve dünya çapında tanınan Maraş Dondurması markası olan MADO nu da doğuş yeri burası. Mutlaka bu tarihi mekanı ziyaret etmek bu şehre gelmenin şanından tabi kesme dondurma ile birlikte güzel baklavalardan yemek kaydıyla.
8- Yedi Güzel Adam Müzesi; Kahramanmaraş’ta ‘Yedi Güzel Adam’ olarak bilinen Türk Edebiyatı’na yön veren Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Alaeddin Özdenören’in eğitim gördüğü ve daha önceleri ABD tarafından Misyoner okulu daha sonra özellikle Fransız işgal kuvvetleri tarafından karargah ve en sonunda da   Maraş Lisesi (Kara Lise) olarak görev yapan bina müzeye dönüştürülmüş. 169 yıllık tarihi bina bugün Yedi Güzel Adam Müzesi olarak hizmet sunuyor.   

                              

9- Tarihi Konaklar; Şehirde Osmanlı döneminden kalan tarihi konakları da görülmeye değer.
10- Kahramanmaraş müzesi; İçinde Mamud iskeleti olduğu söylenen müze resmi ziyaret saatleri dışında şehre gittiğimiz için giremedik. Bu da demek oluyor ki Mamud iskeleti dışında bir çok tarihi eser barındıran müzeyi ziyaret bir başka bahara kaldı.
                                   
     Geceyi Öğretmen evinde geçirdik. Şehrin gelişmişliğine pek yakışan bir konforu ve akşam yemeği olmasa da temiz olması nedeniyle gidilip konaklanabilecek bir yer.
    Sabah kahvaltısından sonra şehri arabayla turladıktan sonra Gaziantep’e doğru yola koyulduk.
                                                                                                           DEVAM EDECEK…
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BİR GEZİNİN ANATOMİSİ – 2 – Bölüm – Necmettin Türkekul – Öğretmen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Açı Bakışı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!