KELİME BİLGİSİ İLE ZEKA ARASI İLİŞKİ VAR MI?

featured

 

Türkçede 78 bin ana kelime olmasına karşın, halkımızın çok büyük bölümü günlük yaşantısında bunların ortalama 400 tanesini kullanıyor. Bu da kullanılan kelimenin var olan kelimelerin yalnızca binde beşi (%0,5) ne karşılık geliyor.

 

ÇOCUĞUN KELİME BİLGİSİYLE ZEKA SEVİYESİ ARASINDA İLİŞKİ VAR,

0-25 arası zeká: Çok ileri derece zihinsel yetersizlik durumudur, hiç konuşamazlar ve kelime bilgileri yoktur.

25-45 arası zeká: İleri derecede zihinsel yetersizlik durumudur ve kavram oluşturmada güçlükleri vardır. Sesleri düzgün çıkartabilir. Emir cümleleriyle konuşur. Kendi ihtiyacı kadar konuşur kelime bilgileri de o kadardır.

45-65 arası zeká: Orta derecede zekâya sahiptir. Okuma yardımıyla konuşur. Konuşma gelişebilir. Ancak, geç konuşur. Kavram oluşturmada güçlük çeker. Geç okur. Konuşmanın duyguları ifade etme bölümünde genelde çocuksu kalır kelimelerin gerçek anlamı dışındaki anlamlarını bilemezler.

65-75 arası zeká: Hafif derece zihinsel yetersizlik olarak tanımlanır. Konuşma kusuru çok fazla olmaz. Daha çok bazı sesleri çıkartma da sorun yaşar. “K, S, Z, R” gibi sesler bozuk çıkar. Genel bir olgunluk eksikliği vardır. Yaş ilerledikçe bu durum daha çok ortaya çıkar. Geç okur, yaşıtlarını bir yıl geriden takip eder kendini tam olarak ifade etmekte zorlanır.

75-100 arası zeká: Donuk normal zihinsel durumdur. Konuşmayı çok fazla etkilemez.

100-115 arası zeká: Parlak normal zeká durumudur. Rahat konuşur, kavram ve kelime bilgisi çok fazla gelişmişrir.

115-125 arası zeká: Normal bir zeká düzeyidir. İyi konuşur, hızlı konuşur ve düşünür. Kesik kesik konuşmayıp, arka arkaya çabuk düşünüp konuşur. Zeki insanlar söylemek istediklerini çok net söyler. Kelime kapasitesi çok yüksektir. Bir kelimenin en az üç farklı anlamını bilir.

132-160 arası zeká: Süper zekâ yani dâhidirler. Düşünce sistemi anlaşılamayan bu dahi çocuklar çok hızlı düşünüp komut alır. Konuşma tarzı gerçekten farklıdır. Çok hızlı düşündükleri için konuşma sistemleri düşünce ağırlıklıdır. Düşünceleri önde olur. Düşünce hızında konuşur ve tonlama yapmaz. Duyduğu bir kelimeyi asla unutmaz ve zaman zaman yaşının çok üstünde saptamalar yapabilme kabiliyetine haizdir.

HALKIN KELİME BİLGİSİ,

Bilim insanlarına göre; yeteri kadar beyin jimnastiği yapmamak (bulmaca vb.), okuma ve düşüncede tembellik, edebiyata ilgisizlik, sık kullanılan kelimeleri tekrarlama çabaları kullanılan kelime sayısını azaltır.

Türkçe 78 bin olan kelime sayısı ile ve dünyanın en zengin dillerinden biri olma özelliğini taşımasına rağmen, nüfusun çok büyük bölümü gerçek anlamda çok az kelimenin anlamına vakıf. Halkın büyük bölümü ortalama 400 civarında kelime ile konuşabiliyor. Diğer kelimeler ise neredeyse hiç kullanılmadığı için, konuşmalarında (şey), (yani), (ııı), (eee) vb gibi ses taklitlerini, konuşma akışını bozmasına rağmen kullanıyorlar.”

LİSELERE GEÇİŞ SINAVI (LGS) VE YÜKSEK ÖĞRENİME GEÇİŞ  SINAVI (YKS) DE BAŞARI KELİME BİLGİSİ İLE DOĞRU ORANTILI,

Milyonlarca öğrencinin yerleşmek için ter döktüğü lgs ve yks sınavları ortalama 4500-600 arası kelime kullanılarak öğrenciye soru sormakta iken okullarda okuyan öğrencilerin ortalama 450-600 arası kelimenin o da birinci anlamlarını bilebildiklerini ortaya koymuştur. Bu da su bardağı hacmine sahip kelime dağarcığı ile sürahinin tamamını kavraması beklenen öğrencilerin ortaya çıkmasına yol açan bir durumdur. Son dönemde özellikle internet ve cep telefonlarının çocukların kelime ağaçlarını budamasının bir sonucu olarak daha çok sayıda öğrenci sınavlarda baraj sıkıntısıyla karşı karşıya kalmaktadır.

instagram takipçi

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KELİME BİLGİSİ İLE ZEKA ARASI İLİŞKİ VAR MI?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Açı Bakışı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!