2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNİ VERİMLİ GEÇİRMEK İÇİN ÖNERİLER

featured

Sevgili öğrenciler, yeni tedbirlere bağlı olarak, 04.01.2021 tarihine kadar uzaktan öğretim süreci devam edecek. Uzaktan öğretim sürecini daha verimli geçirmeniz için sizlere önerilerimiz olacak, her ne kadar teknolojiyle daha erken yaşlarda tanışmış, teknoloji ile daha barışık bir kuşak olsanız da bu süreçte, evden eğitime devam etmekte zorlanabilirsiniz. Dikkatiniz aile üyeleri, yiyecekler, evcil hayvanınız, televizyon ve sosyal medyadan veya yakınlarınızdan gelecek haberler gibi çeşitli faktörler tarafından kolayca dağılabilir. Bir yandan COVID-19 ile ilgili kaygılarınızla mücadele ederken, kendinizi motive veya üretken hissedemeyebilirsiniz.
Evden eğitim alma ve odaklanmayı sürdürmek sizi zorlayabilir. Endişeye kapılmayın. Her ne kadar yüz yüze öğrenmenin yerini tutmasa da, uzaktan eğitimin size sağlayabileceği bazı avantajlarıda vardır, sizler bu sürece rahatlıkla uyum sağlayabilirsiniz. Başlangıçta dezavantajlı gibi görünen bu yeni durumu, esnek bir çalışma ortamıyla, eksik olduğunuzu bildiğiniz ders konularında, daha çok gelişme kaydedecek şekilde, avantaja çevirebilmek de mümkündür. Sanal ortamdaki derslerinizi düzenli olarak takip etmek, eğitiminizi destekleyici diğer kaynaklardan ders çalışmak ve ayrıca kitap okumak, günlük rutinlerinizi aksatmamak konusunda, denetim ve kontrol sahibi olma hissinizi de arttıracaktır. Geçici de olsa, yeni öğrenme ortamına uyum sağlama becerinizi geliştirmek, psikolojik iyi oluş halinizi de destekleyecektir.
Akademik gelişiminizi devam ettirebilmek ve ders konularının birikip, sizler için daha zorlayıcı hale gelmesinin önüne geçmek için sizlerle paylaştığımız önerileri kullanarak, olağandışı işleyiş gerektiren bu süreçte, uzaktan eğitimden olabildiği kadar çok faydalanmaya gayret etmelisiniz.
– Telefonu eline almayacaksanız almamalısınız. Bunun ortası yok. Eğer, almamalıyım gibi bir tutuma bürünürsen büyük ihtimalle asla başaramazsınız. O yüzden almamalıyım değil, almayacağım demelisiniz.
– Sosyal medya veya telefonda geçirdiğiniz zamanı değiştiriniz, yani kendine başka bir hobi bul. Ne yapmayı seviyorsunuz? Bunu keşfet ve ders aralarında telefondan uzak dur yeni hobini yap. (boyama yapmak, müzik dinlemek, aile ile zaman geçirmek,) vb.
– Sabah kalktığınızda ilk işiniz yatağınızı toplamak olsun. Odamızın içi kafamızın içi gibidir kafanızı  toplamak için işe odanızdan başlayabilirsiniz.
– Pijamalarınızı değiştiriniz! Kendimize biraz özen göstermek bunu sadece kendimiz için yapmak çok iyi hissettirecek. Tabi ki pantolon gömlek giyin demiyoruz ama daha rahat ev kıyafetleri tercih edebiliriz pijama yerine.
– Evden okula, sınıfınıza gidiyormuş gibi bir çalışma düzeni oluşturmaya gayret ediniz. Gününüzü planlayıp uyanmak, kahvaltı etmek ve giyinmek için bir zaman belirleyiniz.. Programınızı her seferinde az sayıdaki belli şeylere odaklanabileceğiniz şekilde ayarlayınız.
– Çalışma alanınız ile dinlenme alanınız arasında fiziksel bir sınır oluşturmak, evden eğitim alırken odaklanmanıza yardımcı olabilir. Evdeki çalışma ortamının size uygun olarak düzenlenmesinde aile üyelerinizden destek alabilirsiniz. Benzer desteği, ders çalışması gereken başka aile üyeleriniz varsa, siz de onlara sağlamaya çalışınız.

 

– Dersleri, canlı ders saatlerinde, düzenli olarak aktif katılımla takip etmeye özen gösteriniz. Böylelikle, canlı ders sırasında anlamadığınız yerleri sorup netleştirme, anlık geribildirim alabilme ve konuyla ilgili sınıf içi tartışmaları takip edebilme fırsatınız da olacaktır. Ayrıca, düşüncelerinizi ve sorularınızı sanal ortamda söz isteyerek ya da yazarak ifade etmek, sınıf ortamında yüz yüze paylaşmaktan daha rahat gelebilir.
– Dersleri canlı takip etmek, zamanı yapılandırmanıza da yardımcı olacaktır. Araştırmalar, uzaktan eğitimin takip konusunda sanal bir özgürlük hissi sağlayarak, dersleri tamamlama oranın düşük olduğunda, önemli bir dezavantaj oluşturduğunu göstermektedir. Bu noktada siz öğrencilerimizin motivasyonlarını yüksek tutması ve öz disiplin sahibi olarak motivasyon göstermesi çok değerlidir. Bu durumu gerçekleştirmeniz için tüm okul personeli bu süreçte sizlere her konuda rehberlik ederek yardımcı olacağız.
– Canlı ders saatlerinde dikkatinizin dağılmasını en aza indirmek için telefonunuzu bir kenara bırakmak, mesajlardan ve sosyal medyadan gelen bildirimleri ve alakasız web sayfalarını kapatmak önemlidir. Canlı dersler sırasında not almak, dikkatinizi sınıf içeriğine yönlendirmenize yardımcı olabilir.
– Çalışmanız gereken dersleri ya da bitirmeniz gereken ödevleri/projeleri, her gün tamamlayabilecek şekilde küçük görevlere bölebilirsiniz. Büyük bir görevi daha küçük parçalara bölmek, işleri daha kolay baş edebilecek hale getirebilir ve onları bitirmek için daha motive olmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi işlerin tamamlanmasından sorumlu tutmak için çalışma planınızı arkadaşlarınızla veya aile üyeleriyle de paylaşabilirsiniz.
– Şu anki öğretim sürecinde ders sürecini takip edip, gerekli tekrarları yaparak ve ayrıca kaynaklarınıza çalışarak, derslerinize, okuldakine benzer sürelere yakın şekilde zaman ayırabilmek, sizi zaman yönetimi konusunda da geliştirecektir.
– Gün içinde sosyalleşme için zaman belirlemek, çalışmaya odaklanmanızı arttırabilir. Gün içerisinde daha az üretken olduğunuzu fark ettiğiniz saatleri, aile üyeleriyle zaman geçirmek, dinlenmek, telefonla ya da görüntülü sohbet yoluyla arkadaşlarınızla görüşmek için ayarlayabilirsiniz. Kendinizi iyi hissedeceğiniz faaliyetlere de sosyal izolasyonu ihmal etmeyecek şekilde zaman ayırınız.
– Bu süreci nasıl geçirdiğimiz, hayallerimize giden yolda belirleyici olacaktır.
– Öncelikle bu zor zamanların geride kalacağına olan inancınızı asla kaybetmeyin!!!
– Önceliğiniz bu zamanları tatil olarak görmeyip bu durumu kendiniz için fırsata çevirmek olmalıdır.
– İnançlı ve azimli gençler hayalini kurdukları geleceğe elbet ulaşacaklardır.
– Siz öğrencilerimizin, öncelikle kendinizi, sevdiklerinizi ve başkalarını korumaya özen göstererek, yeni öğrenme ortamını eğlenceli bir formata da çevirerek, uzaktan eğitimden en yüksek fayda sağlamaya yönelik bir motivasyon sergileyeceğinizi düşünüyor ve başarılar diliyoruz…                                          AÇI REHBERLİK SERVİSİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNİ VERİMLİ GEÇİRMEK İÇİN ÖNERİLER

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Açı Bakışı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!